13 septembrie 2016

Top 10 beneficii pentru sanatate ale piperului negru


Piperul negru (denumire științifică: Piper nigrum) este un condiment picant cu o serie de beneficii pentru sănătate. De fapt, acesta este utilizat pe scară largă în medicina Ayurvedică. Acesta are o componentă activă numită piperina, care dă piperului negru gustul caracteristic. În plus, conține fier, potasiu, calciu, magneziu, mangan, zinc, crom, vitaminele A și C, precum și alte elemente nutritive.
Piperul negru, de obicei, se adaugă la feluri de mâncare sărate, atunci când acestea sunt gătite, în caz contrar uleiurile volatile tind să se evapore și să diminueze aroma. Piperul negru proaspat macinat are cea mai potenta aroma.

Iată primele 10 beneficii de sănătate ale piperului negru.



1. Crește absorbția nutrienților 

Piperina dinn piperul negru îmbunătățește biodisponibilitatea diferitelor substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele A și C, seleniu, beta-caroten, și altele, îmbunătățind astfel starea generala de sanatate. Biodisponibilitatea se referă la cantitatea unui nutrient sau supliment care este absorbit de către organism. De exemplu, cercetătorii au descoperit că acesta poate crește biodisponibilitatea compusului curcumină (găsit în curcumă), de douăzeci de ori. Curcumina ajuta la combaterea cancerului, infectiilor si inflamatiilor. Mai mult decât atât, piperina stimulează transportatorii de aminoacizi din mucoasa intestinală și inhibă enzimele care ajuta la metabolizarea compusi nutritivi. Acesta previne, de asemenea, eliminarea substanțelor din celule și reduce activitatea intestinală, astfel încât mai multe substanțe intră în organism în formă activă și rămân disponibile pentru utilizare.

2. Îmbunătățește digestia

Piperul negru stimulează papilele gustative și crește secreția de acid clorhidric în stomac, care, la rândul său, ajută la o digestie corespunzătoare. Interesant, cele mai multe probleme digestive sunt cauzate de lipsa de acid clorhidric, mai degrabă decât cantități în exces ale lui. Prin imbunatatirea digestiei, piperul negru amelioreaza probleme, cum ar fi colici, balonare, indigestie, balonare, și constipație. De asemenea, are calități antibacteriene care ajuta la tratarea bolilor intestinale cauzate de bacterii.

3. Stimulează apetitul 

În afară de adăugarea de savoare mâncării și promovarea digestiei, piperul negru funcționează ca un stimulent al apetitului. Cercetările au arătat că piperul negru ajuta la imbunatatirea apetitului prin stimularea olfactiva. Acest lucru face un excelent remediu pentru cei cu un apetit scazut. Un remediu ayurvedic special în acest scop, necesită consumarea unui amestec de o jumătate de linguriță de piper negru si o lingura de pulbere jaggery (Gur). Ia acest remediu în mod regulat, până când vezi o îmbunătățire.

4. Facilitează pierderea in greutate

Cu toate că stimulează apetitul, piperul negru, de asemenea, poate ajuta persoanele să piardă în greutate. Stratul exterior ale boabelor de piper conține fitonutrienti care favorizează descompunerea celulelor adipoase.Un studiu al efectelor piperinei asupra metabolismului șoarecilor din 2010 a arătat că suprimă acumularea de grăsime în organism. De asemenea, prin îmbunătățirea metabolismului acest aliment fara grasimi poate ajuta sa arzi calorii. In plus, fiind o planta diuretica și diaforetica, promovează urinare și transpirație, care, la rândul său, ajutor la eliminarea toxinelor și a excesului de apă din organism.

5. Reduce balonarea

Fiind un carminativ, piperul negru ameliorează gazul de stomac si de asemenea ajută la prevenirea formării de gaze.
• Dacă sunteți predispus la balonare, încercați sa adaugati mancarii piper negru in loc de pudra de chili sau ardei.
• Pentru a vindeca indigestia și greutatea în stomac, puteți bea un pahar de lapte batut amestecat cu un sfert de linguriță de piper negru si pudra de chimen.
• Puteți masa, de asemenea, burta cu ulei de piper negru amestecat cu ulei "purtător" (un ulei de bază) pentru a calma durerea de stomac.

6. Ajută la îndepărtarea congestiei

Piperul negru poate fi folosit pentru a decongestiona un nas înfundat deoarece ajută  la slăbirea flegmei. De asemenea, are proprietăți antimicrobiene, motiv pentru care piperul negru este inclus în diverse remedii de tuse si raceala.
• Pur și simplu bea un pahar cu apă călduță amestecată cu o jumătate lingură de praf de piper negru, de două sau de trei ori pe zi, pentru a elibera sistemul respirator.
• Ca alternativă, puteți încerca inhalarea de abur dintr-o oală de apă fierbinte amestecat cu  piper negru si ulei de eucalipt.
• Un alt remediu simplu este de a mirosi un amestec de piper negru și câteva picături de ulei de susan. Aceasta va induce strănutul, dar va va elibera sinusurile.

7. Combate artrita



Piperina prezentă în piper negru este extrem de benefica pentru tratarea artritei, datorită proprietăților sale anti-inflamatorii și anti-artritice. In plus, acest condiment minunat îmbunătățește circulația, prevenind astfel sau reducand durerile articulare cauzate de proasta circulatie. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, că piperul negru ajuta la reducerea perceptiei durerii si a simptomelor artritice.

8. Lupta impotriva cancerului si previne alte boli



Piperul negru are calitati antioxidante care lupta impotriva cancerului, in special cancerul de colon și de sân. Un studiu realizat la Universitatea St. Louis din Missouri s-a descoperit ca piperul negru poate inhiba proliferarea celulelor de colon, datorită activității sale anti-proliferativă semnificativă. Mai mult decât atât, conținutul său de polifenol protejează împotriva tensiunii arteriale, diabetului si bolilor cardiovasculare.

9. Funcționează ca un antidepresiv natural 




Piperina din piperul negru, actioneaza ca un antidepresiv prin creșterea producției de serotonină. Serotonina este un neurotransmițător important pentru reglementarea starii de spirit. Nivelurile scazute de serotonina sunt asociate cu depresia. Mai mult decât atât, piperina creste beta-endorfinele din creier și promovează claritatea mentală. Endorfine lucreaza ca analgezice naturale si imbunatatesc starea de spirit. Ele reduc stresul și promoveaza un sentiment de placere, care ameliorează anxietatea și melancolia. Așa că, adăugați piper negru în mesele de zi cu zi pentru a-ti imbunatati functiile cognitive si starea ta de spirit.

10. Tratează problemele dinților și gingiilor 



Deoarece reduce durerea și inflamația, puteți folosi piper negru cu sare  pentru a reduce inflamatia gingiilor, împreună cu probleme de respiratie urat mirositoare si sangerarea.
• Doar se amestecă cantități egale de sare și piper în câteva picături de apă și se maseaza gingiile .
• Pentru a atenua o durere de dinți, se amestecă un varf de cutit de praf de piper negru în ulei de cuișoare și se aplică pe zona afectată.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu