Beneficiile pentru sănătate prin consumul de pește și fructe
de mare sunt bine cunoscute, dar la fel sunt și riscurile acestora. În contrast
puternic cu carnea plină de proteine slabe sănătoase și varietatea de vitamine,
minerale și acizi grași omega-3 ce se gasesc in pește este amenințarea
contaminării cu metale, produse chimice, microbi dăunători și alte substanțe,
cum ar fi pesticidele. Mulți oameni de știință au cântărit argumentele pro și
contra, deși, se pare că beneficiile depășesc riscurile, mai ales dacă alegeți
peștele cel mai bogat in omega-3 cu cea mai mică probabilitatea de expunere
toxica. Cercetarea a legat consumul de peste si fructe de mare cu un risc redus
de boli de inima. Mai mult, femeile care consuma alimente bogate in omega-3 in
timpul sarcinei experimenteaza o perioada de gestatie optima si o dezvoltare
mai buna a vazului si creierului la sugari. Citiți mai departe pentru a afla
mai multe despre cele mai sigure nouă opțiuni de peste si fructe de mare si
beneficiile lor pentru sănătate.
1. Midiile
Midiile crescute in ferme nu sunt doar sănătoase, ci sunt
foarte bune pentru mediul inconjurator. Midiile sunt alimentatoare de filtrare
și procura hrana lor prin filtrarea apei de ocean. Ca rezultat, operațiunile de
cultura a midiilor poate curăța de fapt apa în care acestea sunt amplasate. Și
pentru că acestea sunt suspendate în apă și nu pe fundului oceanului, ele sunt
chiar mai mult în condițiile de siguranță pentru mediu. Mai mult decât atât,
acestea contin cantitati reduse în mercur și deoarece bolile sunt rare printre
crustacee, antibioticele și substanțele chimice sunt inutile pentru ele.
2. Sardinele
Conservele de sardine sunt o alegere de pește sănătos și
toate tipurile contin niveluri scăzute de mercur. Desi sunt mici, sardinele
furnizează o mare cantitate de omega-3 si sunt incarcate cu calciu: 100g poate
furniza aproximativ 30% din necesarul zilnic de calciu. Sardinele sunt, de
asemenea, o sursă importantă de fier, fosfor, zinc, magneziu și potasiu. Ele
pot fi consumate direct din cutie (cauta variantele conservate în ulei de
măsline) sau impreuna cu pâine prăjită.
3. Somnul
Somnul poate fi o optiune sanatoasa si sigura. 100g poate
acoperi doza zilnica necesara de acizi grași omega-3, iar acest pește este plin
de alte beneficii. O portie de 100g are aproape 75% din cantitatea zilnica
recomandata de vitamina D si peste 100% din nevoile de vitamina B12. In plus,
somnul contine un nivel scăzut de mercur. Se recomandă căutarea pe etichete a
țarii de origine în momentul achiziționării pentru a fi siguri că nu este
importat la fel ca Pangasius, Swal și Basa, specii care sunt de asemenea
etichetate ca si "somn."
4. Lupul de mare (Branzino)
Branzino, un biban de mare nativ al Oceanului Atlantic și
Marii Mediterane de Est, este una dintre opțiunile de proteine cu cea mai
rapidă creștere in industria restaurantelor. Aceasta este o veste bună pentru
consumatori. Acest pește, fin texturat este o alegere sigura si sanatoasa.
Branzino este bogat în acizi grași omega-3, proteine si seleniu antioxidant.
5. Somon Alaskan Salbatic
O alegere excelenta pentru siguranta, beneficiile sale de
sănătate și durabilitate este somonul sălbatic din Alaska. Există diferențe
nutriționale, atunci când somonul sălbatic este comparat cu somonul de
crescătorie. O portie de 150g de somon sălbatic are 113 mai putine calorii si
mai putine grasimi saturate, comparativ cu somonul de crescătorie. Și, în timp
ce are, de asemenea, mai puțin de acizi grași omega-3, este încă considerat o
sursă bună și poate fi consumat cu un risc mai mic de poluanți, cum ar fi
bifenili policlorurați (BPC), al caror nivel este de 5 până la 10 ori mai mare
la peștii de crescătorie. PCB-urile sunt considerate a fi cancerigene și s-au
dovedit a avea efecte toxice asupra sistemului imunitar, de reproducere si
nervos la animale. Sunt recomandate soiurile sălbatice care oferă de trei ori
mai mult doza recomandată minimă zilnică de omega-3 si sunt surse excelente de
seleniu si minerale.
6. Pastrav de crescatorie
Păstrăvul este un alt pește, care este o mare sursă de acizi
grași omega-3. Doar 100g ofera peste 100% din necesarul zilnic de vitamina B12
si mai mult potasiu decat se gaseste intr-o banana mare, precum și aproape
jumătate din doza zilnică recomandată de niacina, un micronutrient cheie pentru
metabolism. Majoritatea păstrăvului de pe piață este crescut in fermă și este,
de asemenea, în mod frecvent numit "păstrăv de aur." Pastravul din
ferme este crescut într-un mod responsabil și ecologic si contine niveluri
foarte scăzute de mercur.
7. Plătica
Un alt pește de crescătorie recomandat este plătica. La fel
ca branzino, este originar din Oceanul Atlantic de Est și în Marea Mediterană.
Plătica, care este crescut în sistemele recirculante închise, este cotat ca cea
mai buna alegere de peste. Acest lucru înseamnă ca peștele nu numai are un
nivel scăzut de mercur, dar este si abundent, bine gestionat și capturat sau
crescut într-un mod ecologic.
8. Stridii
Stridiile sunt cunoscute pentru a fi o sursă bună de zinc,
dar sunt, de asemenea, bogate in omega-3, oferind 1.550 de miligrame de EPA și
DHA (acizi grasi omega 3) intr-o portie de 100g. Sunt, de asemenea, o sursă
importantă de fier. Stridii din crescatorii sunt disponibile pe tot parcursul
anului și sunt cele găsite pe piață. Este important de remarcat faptul că
stridiile crude nu prezinta un risc mai mare de toxiinfectie alimentara.
9. Păstrăv auriu arctic de crescatorie
În timp ce păstrăvul auriu arctic este pescuit comercial,
cel mai des vândut este cel de crescătorie. Acest pește are un nivel scăzut de
mercur, este exploatat într-un mod responsabil și ecologic, iar în calitate de
membru al familiei somon, este de asemenea bogat in omega-3.
Spuneți-vă părerile, sugestiile și întrebările în sectiunea
de comentarii de mai jos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu