15 noiembrie 2016

Șase Semne Că Ai Un Deficit De Vitamina D


Chiar și cu explozia de articole de cercetare avand ca subiect vitamina D - aproape o treime dintre adulti sunt deficitari de vitamina D. Principalele motive pentru care persoanele devin deficitari de aceasta vitamina includ lipsa de expunere la soare și sinteza limitată la nivelul pielii a acestui nutrient vital.

Ce este vitamina D?

Vitamina D nu este din punct de vedere tehnic o vitamina - mai degraba este clasificat ca un hormon. Mai precis, ea aparține familiei de hormoni steroizi și este sintetizata din colesterol. Hormonii steroizi sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a viza in mod direct ADN-ul, pornind si oprind concomitent anumite gene.



Vitamina D are un receptor specific care poate controla transcrierea multor gene, cum ar fi genele imunoregulatoare, genele de cancer, genele anti-inflamatorii și chiar genele tensiunii arteriale. De asemenea, este utilizat de către celulele musculare netede in artere, ajutând la scăderea tensiunii arteriale. Oamenii de stiinta si medicii stiu ca atunci când tensiunea arterială este crescuta cronic, riscurile pentru boli cardiovasculare si accident vascular cerebral cresc enorm. O serie de mici studii clinice au demonstrat capacitatea de vitaminei D de a scădea tensiunea arterială.

De ce nu primesc destula vitamina D?



Razele UVB emise de soare sunt necesare pentru producerea de vitamina D in piele. Lipsa expunerii la soare, de multe ori, poate fi atribuita anotimpurilor, imbracamintei culturale sau prin utilizarea de protecție solară, fiecare putand inhiba productia de vitamina D.
Bolile renale, problemele hepatice, precum și bolile gastro-intestinale, cum ar fi boala Crohn poate limita, de asemenea, atât conversia vitaminei D în forma sa activă, precum și absorbția dietetica de vitamina D.
Acum, că ați înțeles cum funcționează vitamina D și de ce este atât de importanta, aici sunt câteva semne că nivelurile tale pot fi prea mici:



1. Gânduri suicidare și depresie.

În timp ce mediul înconjurător, sănătatea psihologică și factorii genetici influențează cu siguranță prezența gândurilor de sinucidere si depresie, oamenii de știință au descoperit că aproximativ 58% din cei care au incercat cel putin o data sa se sinucida au un deficit de vitamina D. In plus, aceste persoane afișează în mod normal o stare proinflamatorie crescuta și s-a sugerat ca deficienta de vitamina D poate juca un rol in cresterea inflamatiei neurologice la pacientii suicidare. In privinta depresiei, mai multe studii au demonstrat o relație între severitatea și riscul de simptome depresive si nivelurile scăzute de vitamina D.  Un consum crescut de vitamina D, a fost de asemenea observat, având ca rezultat o ameliorare a simptomelor depresive la adulți supraponderali.

2. Hipertensiunea arterială.

În timp ce adevărata cauză a majorității cazurilor de hipertensiune arterială este necunoscută, vitamina D are un rol in reglarea semnalelor responsabile pentru hipertensiune in celulele musculare netede din vene si artere. Rinichii sunt capabili să transforme vitamina D inactivă in forme de vitamina D activă și utilizarea acesteia la nivel local pentru a ajuta la reglarea tensiunii arteriale. O serie de studii au aratat ca un consum normal de vitamina D ajuta la reducerea tensiunii arteriale la adulți.

3. Sistemul imunitar nu pare sa faca fata.

Vitamina D este responsabila pentru menținerea sub control a celulelor imune inflamatorii si incurajarea maturarii celulelor naive în celule ale sistemului imunitar. Ceea ce înseamnă că organismul va fi capabil să producă acel echilibru delicat al reacției imune, dar nu supra-reacție, la un stimul. Dincolo de faptul că, anumite celule, cum ar fi celulele prezentatoare de antigen, au capacitatea de a converti  vitamina D inactivă în forma ei activă. Vitamina D din celulele imune duce la o scădere a producției de histamină - molecula enervanta care provoaca lacrimi și mâncărimi ale nasului.



4. Osteoporoza, osteopenie sau rahitism la copii.

În cazul în care sănătatea dumneavoastră osoasă nu este cea mai buna, asigurati-vă că nivelul de vitamina D este adecvat. La copii, picioarele strambe, sau oasele moi si slabe sunt un simptom al rahitismului, iar acesta este un rezultat direct al unui deficit de vitamina D.

5. Ai pre-diabet, sau rezistența la insulină.

Vitamina D este legată de dezvoltarea diabetului zaharat de tip 1, precum si de debutul diabetului de tip 2. Vitamina D joaca un rol vital în acțiunea insulinei, care este disfuncțională în diabetul zaharat de tip 2.

6. Ai colesterolul ridicat sau un nivel ridicat de trigliceride.

Un studiu recent a arătat că hiperlipidemia este asociata cu un nivel scazut de vitamina D. Adăugarea de vitamina D la tratamentul cu statine a redus nivelul de colesterol cu 10 puncte comparativ cu tratamentul doar cu statină. Oameni care au primit vitamina D, au văzut, de asemenea, o scădere mai mare a nivelului de trigliceride.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu