Nas infundat, congestie, durere în gât, strănut. Da, pare ca
ar fi o răceală. In timp ce simptomele variaza (si pot include, de asemenea,
dureri de cap si febra), toate racelile sunt infectii respiratorii cauzate de
mai mult de 200 de virusuri. Cu atât de mulți viruși care așteaptă să preia
controlul, un alt mod de a gândi este faptul că o răceală este cauzată de un
sistem imunitar slab, care permite virusului să se stabilească în organism. Nu există
nici un superaliment magic pentru combaterea racelii. Cu toate acestea, există
numeroase alimente si substante nutritive care pot juca un rol în prevenirea
sau tratamentul acesteia. Încercați sa includeti o varietate de aceste șapte
alimente în dieta dumneavoastră pentru a menține (sau pentru a recâștiga) un
sistem imunitar sănătos.
1. Sardine
Peștele gras este bogat in grasimi omega-3, care arata ca
ajută la reducerea riscului de boli de inima si inflamatie in organism. In
plus, un nou studiu de animale arata ca omega-3 poate ajuta, de asemenea, la
stimularea sistemului imunitar prin consolidarea funcționării celulelor
imunitare. S-ar putea să fii surprins de faptul că sardinele depasesc omologii
lor atunci când vine vorba de omega-3: O portie de 100g de sardine ofera 1.259
miligrame de omega-3, în timp ce aceeași cantitate de păstrăv are 905 de
miligrame, somonul are 840 de miligrame și tonul are doar 196 de miligrame.
Sardinele oferă, de asemenea alte elemente nutritive importante pentru a
menține sistemul imunitar puternic. De exemplu, 55g de sardine in ulei de
masline contine 120 de calorii, 13 grame de proteine si oferă calciu si
vitamina D, pentru o sănătate mai bună.
2. Ardei gras galben
De multe ori, atunci când oamenii au o senzație de rău,
primul lucru pe care ajung sa il consume este vitamina C. Una dintre cele mai
bune surse de vitamina C este un ardei gras galben - unul mare oferind 568% din
valoarea zilnica de vitamina C. De cand a fost izolata pentru prima dată în
1930, vitamina C, a fost folosita pentru tratarea infectiilor respiratorii. De
atunci, cercetările au arătat că consumul de vitamina C nu previne de fapt
răcelile, dar poate juca un rol in ameliorarea simptomelor racelii. Studiile
sugereaza ca suplimentarea regulata de vitamina C, la niveluri cu mult peste
valoarea zilnica poate ajuta la scurtarea duratei racelii si reduce severitatea
simptomelor. In plus, studiile arata că aportul de vitamina C este deosebit de
important pentru creșterea imunității anumitor populații: vârstnici, fumători
cronici, sportivi și copii.
3. Ciuperci
Bogate în vitamine B, seleniu si antioxidanti, ciupercile au
fost folosite mult timp pentru a oferi beneficii imunostimulatoare. Ciupercile
au efecte antivirale, iar consumul de ciuperci poate fi asociat cu o creștere a
producției de celule care lupta impotriva infectiilor. Consumul de cantități
reduse de seleniu mineral a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta
simptome de gripa avansata. Și vitaminele B din ciuperci (niacina si tiamina)
ajuta la mentinerea sistemului imunitar puternic. Ciupercile Maitake și
Shiitake , în special, conțin substanțe nutritive care par să aibă capacitati
imunostimulatoare. Caleste cateva ciuperci și adauga-le într-o omletă cu putina
brânză de capră și ierburi proaspete sau presara peste cateva ciuperci
proaspete ulei de măsline, sare și piper, apoi pune-le pe gratar si serveste-le
intr-o salata sau cu un ou.
4. Bauturi alcoolice
V-ați întrebat vreodată (sau auzit) că, deoarece alcoolul
este utilizat pentru a steriliza lucrurile din afara corpului, ar putea ajuta
cu lupta impotriva infectiilor in interiorul corpului tau? Realitatea este că
nu e adevărat. Consumul de alcool etilic odată ce sunteți bolnav nu va inlatura
virusul. De fapt, consumul de alcool într-o încercare de a trata o raceala ar
putea duce la deshidratare, agravand simptomele de congestie și poate
interacționa cu anumite medicamente. Cu toate acestea, un pahar de băutură
consumat zilnic ar putea face mai puțin probabila îmbolnăvirea în primul rând. Unele
studii arata ca un consum regulat si moderat de alcool poate fi asociat cu o
prevalență mai scăzută a racelii. Consumul moderat de alcool este, în general,
definit ca până la un pahar pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi
pentru bărbați.
5. Supa de pui
Da, există o știință în spatele zicalei, supa de pui ajuta
la vindecarea racelii! La nivelul cel mai de bază, lichidul cald este
hidratant, ajută la desfacerea mucusului si usureaza gatul inflamat. In plus,
cercetările preliminare arată ca ingredientele din supa de pui poate avea
proprietăți medicinale unice. Un studiu efectuat la Universitatea din Nebraska
a găsit ceva mai mult: Zeama, legumele si carnea de pui dintr-o supă testata
într-un laborator au prezentat proprietăți anti-inflamatorii. Cercetatorii au
studiat miscarea de neutrofile (celule albe din sange) si s-a constatat ca
acestea au fost reduse cu supa de pui, sugerand ca supa ar putea avea un efect
anti-inflamator, care poate usura simptomele si poate scurta infectiile
tractului respirator superior. Cunoscuta sub numele de "Supa
Bunicii", rețeta utilizată în studiu include pui, ceapa, cartofi dulci,
pastarnac, napi, morcovi, țelină, pătrunjel, sare și piper.
6. Citrice cu coaja
Din moment ce fructele citrice sunt pline cu vitamina C,
bucurandu-te de ele in mod regulat este o idee bună pentru a menține sistemul
imunitar puternic. O portocala medie ofera 117% din valoarea zilnica pentru
vitamina C. Antioxidantii ca vitamina C, intaresc sistemul imunitar prin
combaterea radicalilor liberi daunatori celulelor. Dar când vine vorba de
fructe citrice, poate exista un beneficiu suplimentar pentru cei care suferă de
răceli severe. Un produs chimic natural care se găsește în coji de fructe
citrice, limonen, ar putea juca un rol potențial în tratamentul bronșitei, deși
este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu. Datele preliminare arată,
de asemenea, că limonen ar putea ajuta la lupta impotriva cancerului si ajuta
la pierderea in greutate. O modalitate ușoară de a include coaja de citrice in
dieta ta este de a face o vinegreta citrica: Amestecati împreună suc de
portocale proaspat si un varf de cutit generos de coaja de portocala rasa, cu
ulei de masline si un pic de suc de lămâie.
Pentru mai mult de 2.000 de ani, medicina estica a
recomandat ghimbirul pentru a ajuta la vindecare si pentru a preveni numeroase
afectiuni de sanatate. Ghimbirul a fost recomandat celor suferinzi de raceala
de mii de ani în Japonia, China, cât și în medicina ayurvedică. Ceaiul de
ghimbir este considerat a fi de ajutor la începutul unei răceli, fără febră și
poate, de asemenea, ajuta cu greața. În plus, bând o ceașcă caldă de ceai de
ghimbir proaspăt cu miere și suc de lămâie poate fi o modalitate liniștitoare
de a slăbi mucusul și ușura disconfortul și greața. În timp ce ghimbirul a fost
demonstrat ca ajută cu greața legată de sarcină, discutați cu un medic înainte
de a se consuma pentru a afla ce este recomandat pentru tine.
Spuneți-vă părerile, sugestiile și întrebările în sectiunea
de comentarii de mai jos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu