Doresti sa ai mintea ascuțita? Mai bine ai lua ceva de
mâncare pentru creier! Mintea este un organ vital care are nevoie suplimentele
sale. Fără cantități suficiente de proteine, glucide, antioxidanți și acizi
grași omega-3, ai putea începe să experimentezi pierderi de memorie si un
declin cognitiv. De fapt, există chiar și o nouă dieta - Dieta mintii - care
are scopul de a păstra problema dvs. gri sănătos și fericit. Pentru a cita un
exemplu, un studiu din 2010 publicat in Jurnalul American de Psihiatrie a
aratat o asociere intre dieta saraca si prevalenta de depresie si anxietate la
femei. Citește mai departe pentru a vedea nouă alimente de care poate beneficia
creierul.
1. Vânăta
Pentru ca sunt bogate in antioxidanti numite antociani (care
s-au dovedit a ajuta cu pierderile de memorie), se recomanda consumul de vinete
(cu piele) ca legume deosebit de sănătoase
pentru creier. O portie de 200 de grame de vinete poate oferi 1500 de
miligrame de antocianine, care este o concentrație destul de ridicată.
Încercați vinete la gratar condimentate cu usturoi, rozmarin și ulei de măsline
pe pâine prăjită pentru un tratament stimulant creierului. De asemenea, puteți
gati la grătar, la abur sau microunde vinete umplute cu cu alte legume pentru o alternativă sănătoasă
la un cartof copt umplut.
2. Cacao
Mancand o portie modesta de ciocolata neagra poate oferi
beneficii imediate de stimulare a creierului. Intr-un studiu, 30 de adulți au
consumat ciocolată neagră (bogată în flavonoli), înainte de a face testele
vizuale și cognitive. O săptămână mai târziu au facut aceleasi teste dupa ce au
consumat ciocolata alba, care nu are flavanolii gasiti in cacao. Cercetatorii
au descoperit ca ciocolata neagra a imbunatatit performantele cognitive a
participanților, memoria spațială și timpul de reacție. Flavanolii din cacao
pot îmbunătăți, de asemenea, functia vaselor de sânge în creier. Pentru cele
mai multe beneficii ale flavanolilor, alege cele mai întunecate ciocolate
disponibile. Alege una care are cel puțin 70% cacao.
3. Legume crucifere
Legumele crucifere cum ar fi broccoli, conopida, varza de
Bruxelles si varza sunt bogate în compuși ce conțin sulf, care pot ajuta la
protejarea creierul de stresul oxidativ de zi cu zi. Intr-un studiu de la
Harvard, cercetatorii au descoperit ca femeile care au mancat legume crucifere
au avut un declin cognitiv mai lent comparativ cu cele care au mancat doar
fructe sau legume. Broccoli este o sursă primară de vitamina C antioxidanta,
care este vitala pentru creier și beta-caroten, care cercetatorii cred ca ar
putea juca un rol in functionarea creierului. Cruciferele, de asemenea, au fost
legate de un risc redus de accident vascular cerebral. Mananca legume crucifere
crude, usor aburite sau la gratar, cu o cantitate mică de ulei de măsline.
4. Fructe de padure
Adulții cu deficiențe cognitive ușoare care au consumat suc
de afine, timp de 12 săptămâni, au fost mai in masura sa efectueze teste de
memorare a cuvintelor, potrivit unui mic studiu publicat in Jurnalul de Chimie
Agricola și Alimentara în 2010. Cercetările arată, de asemenea, că polifenolii,
care sunt un tip de antioxidant gasit in fructe viu colorate, cum ar fi fructe
de padure, pot imbunatati capacitatea de memorie si intarzie debutul de dementa,
prin reducerea inflamației și a daunelor provocate de toxine numite radicali
liberi. Deoarece fructele congelate sunt adesea congelate instant atunci cand
sunt cel mai mult nutriționale, fructele de pădure congelate neindulcite oferă
o opțiune hrănitoare și convenabila atunci când nu sunt în sezon.
5. Cerealele integrale
Cerealele integrale contin mai multe proteine si fibre decat
cereale rafinate, ceea ce le da mai multe sanse de a menține nivelul de zahăr
din sânge, energie și claritate mentală stabilă între mese. S-a arătat că
cerealele integrale pot juca de asemenea un rol în întârzierea declinul
cognitiv. In cadrul studiului, cercetatorii au analizat obiceiurile alimentare
ale 3.634 adulti in varsta de 65 de ani sau mai mult timp de 11 ani. Ei au descoperit
o legatura semnificativa intre consumul de alimente mai sănătoase, inclusiv
cereale integrale și reducerea declinului cognitiv. Aceste beneficii sunt
consolidate în timp. Pentru avantaje similare, în loc de amidon prelucrat, cum
ar fi pâinea albă, pastele și covrigii opteaza pentru alternative integrale,
cum ar fi painea din cereale integrale, orezul brun si popcornul.
6. Pește gras
Alegerea în mod obisnuit de pește gras, cum ar fi somon,
sardine și halibut poate duce sanatatea creierului tau mai departe. Peștele
gras contine acizi grași omega-3, care sunt necesari pentru functionarea optima
a creierului. Ei oferă blocuri de construcție necesare pentru realizarea și
menținerea formarii de noi neuroni si sunt importanti in reducerea inflamatiei
la nivelul creierului.S -a gasit o asociere de risc intre un nivel scazut de
omega 3, Acid specific eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexanoic (DHA) si
declinul cognitiv. Opțiuni de gătit sănătoase includ pe gratar, copt
condimentat cu ierburi naturale și condimente, suc de citrice și un dram de
ulei de măsline.
7. Nucile
Nucile sunt crocante și bogate în compuși cu potențial de
protecție a creierului, cum ar fi vitamina E, acidul folic, acizii grași
omega-3 si antioxidantii. Un studiu preliminar a arătat că o dietă suplimentată
cu nuci a produs o imbunatatire de 11% la testele de raționament inferențiale
la adulți tineri. Pentru a obtine beneficiile pentru sanatate ale nucilor, fără
a avea un exces de calorii, se recomanda consumarea de 50g pe zi și folosindu-le
pentru a înlocui alimentele mai puțin sănătoase, cum ar fi bomboanele și
chipsurile de cartofi.
8. Alimente leguminoase
Leguminoasele, cum ar fi mazarea, lintea și fasolea sunt
bogate in fibre, proteine si antioxidanti. Ele pot ajuta, la mentinerea claritatii
creierului tău mai mult timp. Un studiu care implica 5,691 adulti in varsta
analfabeti din China, a facut legatura intre consumul consistent de leguminoase
și legume cu un risc redus de declin cognitiv. Pentru beneficii suplimentare,
înlocuiți carnea în rețete, cum ar fi chili si lasagna cu legume, deoarece
acestea sunt în mod esențial fără grăsimi saturate și nu au nici colesterol.
Alte feluri de mâncare cu legume nutritive includ soia , lintea sau supa de
fasole neagră și felii de castravete acoperite cu hummus.
9. Ceai verde
Ceaiul verde cu un minim de indulcitori adaugati sau deloc
in loc de sucuri încărcat de zahar si
cafeina și băuturi energizante poate stimula functia creierului. Ceaiul verde
contine o clasa de antioxidanti numite catechine, care poate ajuta la
prevenirea tulburarilor cognitive. Acesta conține, de asemenea, un compus
aminoacid numit teanina, care a fost găsit ca ajuta la reducere anxietatii și
promoveaza o trezrie relaxata prin stimularea activitatii creierului. Pentru a
evita anxietatea si alte efecte asociate cu prea multa cofeina, bea ceai verde
cu moderație sau alege soiuri fără cofeină, mai ales dacă sunteți sensibil la
stimulent.
Un stil de viață sănătos pentru creier
In timp ce o dieta sanatoasa suficienta in substante
nutritive si calorii este vitala pentru functionarea creierului, alți factori
de stil de viata ar putea fi la fel de importanti. Pentru a profita la maximum
de dieta de consolidare a creierului, asiguta-te ca dormi suficient noapetea și
ai ctivități fizice și sociale de rutină care stimulează creierul tău. Avand un
stil de viață sănătos pentru creier este
deosebit de important, odată ce ajungi la varsta de mijloc, deoarece atunci
declinul cognitiv incepe sa apara. Niciodată nu e prea devreme pentru a începe.
Spuneți-vă părerile,
sugestiile și întrebările în sectiunea de comentarii de mai jos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu